Bouw krijgt open source kennisplatform dankzij MKB!dee
Pps-activiteiten #Mkb #Bouw #Nieuws
Met hulp van MKB!dee ontwikkelen Bouwmensen Nijmegen en Muller Bouw uit Oss een open source kennisplatform voor de bouw, dat straks in heel Nederland kan worden gebruikt. "Door MKB!dee werken we nu samen met vergelijkbare partijen en tillen we het platform naar een veel hoger niveau", zegt Geert Robben van Bouwmensen Nijmegen.
Dat open source platform is hard nodig. Ambities zoals verduurzaming en circulaire economie vragen andere kennis en vaardigheden van vakmensen in de bouw. Velen hebben nog geen idee hoe zij hun kennis actueel kunnen houden en zullen dit ook niet snel aan anderen vragen. Het platform neemt deze belemmeringen weg en biedt praktische handvatten, zodat werknemers op hun werkplek kunnen blijven leren en ontwikkelen.
Bijscholing en scholing
Het platform wordt voorzien van up-to-date vakkennis uit het regionale bedrijfsleven en maakt leerstof van onderwijsinstellingen toegankelijk. Je kunt er e-learningmodules volgen, maar ook opzoeken wat je moet weten op het moment dat je een bepaalde handeling moet uitvoeren. Werknemers in de bouw ontwikkelen, vullen en gebruiken het platform en het is geschikt voor bijscholing en scholing in het regulier onderwijs.
"Uiteraard ben ik heel blij met de subsidie van MKB!dee, dat de ontwikkeling van ons platform mogelijk maakt, zegt Geert Robben, financieel directeur van Bouwmensen en initiatiefnemer van het project in Nijmegen. "Maar ik ben misschien nog wel blijer met de samenwerking met andere mkb-bedrijven die MKB Idee met zich meebrengt."
Kennis en commitment
Om te beginnen noemt Robben de samenwerking die leidde tot deelname aan MKB!dee: "Wij hebben het idee voor het platform samen met bouwbedrijf Muller ingediend. Maar in feite zit er een cluster van 20 bouwbedrijven uit de regio Nijmegen achter. Zo bundelen we de kennis en het commitment dat we straks nodig hebben bij de uitvoering. Onze aanvraag zelf werd daardoor ook sterker."
Nog beter werd het toen Robben in contact werd gebracht met andere bedrijven uit het netwerk van MKB!dee. "Ik zag daar 2 partijen die feitelijk met hetzelfde vraagstuk bezig zijn: Opleidingsfabriek Duurzaam Bouwen en Bouwenderwijs. Die heb ik gebeld en uitgenodigd om te kijken of we de krachten konden bundelen. Een paar weken later zaten we bij elkaar en daarna ging het razendsnel."
Verdieping en versnelling
"We willen alle 3 de toegankelijkheid van kennis vergroten, daarvoor leermodules ontwikkelen en onderzoek doen naar de leercultuur in de bouwsector. Onze krachtenbundeling levert op dat we nu meer geld hebben om te investeren, dat onze reikwijdte groter wordt en dat we het kennisplatform naar een hoger niveau kunnen tillen. Kwalitatief hoogwaardige leermodules ontwikkelen, is kostbaar. Nu hebben we daar de mogelijkheid voor. Zo zorgt gezamenlijk optrekken dat we een veel beter product maken."
De testfase met de eerste leermodules begint rond het einde van 2020. Naar verwachting is het platform in juni 2021 helemaal klaar en in gebruik. Robben: "Mijn tip voor elke mkb’er die overweegt mee te doen aan MKB!dee: kijk eerst goed om je heen of je krachten kunt bundelen. Maar zeker ook daarna als je je idee kunt uitvoeren. Ons heeft het een enorme verdieping en versnelling van het project opgeleverd."
MKB!dee
MKB!dee ondersteunt ondernemers die een goed idee hebben om de ontwikkeling van werknemers in hun bedrijf, branche of regio te stimuleren. De ondernemers sporen zelf knelpunten op die hen ervan weerhouden om te investeren in menselijk kapitaal en bedenken daar een innovatieve oplossing voor. Aanvragen voor financiële ondersteuning kan weer vanaf 20 oktober 2020. Meer informatie over MKB!dee vind je hier.
Bron: https://www.rvo.nl/actueel/praktijkverhalen/bouw-krijgt-open-source-kennisplatform-dankzij-mkb-idee