Techniekonderwijs zonder docent, het kan dus wel!

06-12-2019

Ontmoeting #Onderwijs en werving #Bijeenkomst #Het kan dus wel

Om maar meteen iedereen gerust te stellen…,één van de belangrijkste uitkomsten van de Het-kan-dus-wel sessie die op 12 november jl plaatsvond ism ROC Kop van Noord-Holland, is dat docenten alleen maar belangrijker worden. Maar dan wel als facilitator van het leerproces en minder op het gebied van vakinhoudelijke kennis. Plus dat er met nieuwe digitale leermiddelen veel winst te behalen is, waardoor docenten meer tijd overhouden voor coaching en begeleiden en het leerrendement bij studenten hoger wordt. Bekijk hier de powerpoint.

Jeroen Krouwels (expert / docent op het gebied van digitale platformen en e-learning) nam ons mee in de digitale ontwikkelingen die gaande zijn en liet ons zien welke kansen en mogelijkheden deze digitale ontwikkelingen ons kan bieden in het huidige onderwijssysteem maar dat dit juist ook de onderlinge samenwerking en kennisuitwisseling tussen bedrijven en het onderwijs gaat versterken. Sterker nog als het onderwijs deze nieuwe technologieën en toepassingen niet zelf gaan gebruiken zullen de bedrijven dat wel gaan doen en zal het sowieso tot andere onderwijsvormen en samenwerkingen gaan leiden.

We hebben verschillende vormen gezien van hoe we kennis en ervaring tot ons nemen. 90 procent van de informatie die we opslaan in ons brein is visueel maar de meeste kennis wordt nog via tekst aangeboden. Wat ons meteen met de neus op de feiten drukt met dit verslag…. Aan ons de uitdaging om hiervan nog een interactief filmpje voor jullie geïnteresseerden te maken. En dit gaan we ook doen! Deze zal binnenkort gedeeld worden via ons platform… ‘Practice what you preache!’

Daarnaast is er een vlucht gaande rond digitale kennisplatformen. Jeroens boodschap is dat we naar een soort van educatieve ‘Netflix’ platformen gaan. Dat betekent niet dat we overal filmpjes van gaan maken. Toetsen, een kwaliteit standaard hanteren en dat er professionals zijn die je helpen in je leerproces blijft essentieel.

Elien Kersjes (online leren consultant) liet ons zien hoe zij met een gratis en gebruiksvriendelijke applicatie van bestaande filmpjes een kleine e-learning module kan maken.

Het belang van deze ontwikkelingen werd door de deelnemers gedeeld. Enkele aanwezige van deze sessie zijn al stappen met digitale platformen en of e-learning modules aan het maken in hun PPS om een antwoord te geven op de uitdagingen waar zij voor staan. Een nog grotere groep deelnemers wil juist dit gaan realiseren. Het lijkt ons een goed idee deze ervaringen wellicht landelijk binnen ons netwerk met elkaar te delen. Wordt vervolgd!