SLIM-ondernemers proosten samen met minister op de kracht van het bedrijfsleven

15-02-2023

Ontmoeting #Leven lang ontwikkelen #Mkb #Nieuws

Onlangs ontvingen ze een SLIM-subsidie en nu starten ze vol goede moed met de uitvoering van hun project. Reden genoeg voor een feestelijke bijeenkomst met een inhoudelijk tintje. Een zaal vol ondernemers van SLIM-projecten hief daarom op 14 februari samen met minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het glas op de kracht van informeel leren: “Want 94% van wat je leert, leer je gewoon op je werk. Van directe collega’s. Of in een samenwerking met een ander bedrijf. En daarmee is het bedrijfsleven het grootste opleidingsinstituut van Nederland.”

Karien van Gennip: “De andere 6 procent van wat je leert gaat formeel, via cursussen en opleidingen. Vaak is dat onze eerste associatie met ‘leren’, maar dat is dus niet hoe we het meestal doen. Zoals ontwikkelingen in de maatschappij doorgaan, zo maken ook veel mensen zich steeds weer nieuwe vaardigheden eigen. Dat is precies wat we willen. Toch blijft het bedrijfsleven daarin achter. Uit een onderzoek van TNO blijkt dat ‘waan van de dag’ in de top-3 staat van redenen waarom er minder geleerd wordt in het mkb. En het druk hebben is natuurlijk goed, maar als je hoogste prioriteit is om de planning van deze week rond te krijgen, dan blijft er vaak geen tijd over om na te denken over je vaardigheden in de toekomst. Juist om deze valkuil te voorkomen, is er de SLIM-subsidie. En dat is geen pot geld voor scholing, maar een kans voor ondernemers om zelf een leerrijke en innovatieve werkomgeving op te zetten.” 

“U hebt vandaag laten zien dat u graag invulling geeft aan leren en ontwikkelen. Met uw SLIM-project bouwt u aan een leerrijke werkomgeving en investeert u zowel in de toekomst van uw personeel als in de bestendigheid van uw bedrijf. Laten we daarop prosten. En dan vraag ik u dat te doen met iemand hier waarmee u vandaag nog niet gesproken heeft. Want dan wordt het een lerende borrel. Proost!”

Met de borrel eindigde een inspirerende middag waarin de ondernemers naast netwerken de kans kregen deel te nemen aan masterclasses op vier verschillende thema’s. Tijdens de Purpose Case masterclass maakten de deelnemers kennis met een alternatief denkmodel waarin je én geld verdient én maatschappelijke impact maakt. Host Matthijs Bobeldijk: "De SLIM-ondernemers maken allen deel uit van een samenwerkingsverband. En samenwerken kent een dynamiek waarin veel tijd verloren gaat in het bewaken van grenzen. De Purpose Case leert je om juist naar de gemeenschappelijkheid van het halen van je doel te kijken. Dat zorgt voor een andere mind-set. Ik hoorde ook nu weer dat deelnemers dat als heel verfrissend ervaren."

Bij de masterclass Learner Persona legde host Nicole van 't Wout uit wat er gebeurt als je een leertraject ontwikkelt zonder vooraf te hebben nagedacht over de leervoorkeuren van je doelgroep. Dan is er geen afname. Je doelgroep ziet het niet zitten omdat er een mismatch is. Nicole van 't Wout: "Na mijn verhaal viel het even stil. En daarna hoorde ik een aantal diepe zuchten, gevolgd door "Ohh... ik vrees dat dat precies is wat wij gedaan hebben!" Gelukkig kon ik ze handvatten bieden om daar een positieve draai aan te geven."

Host Natascha van der Laan hielp haar deelnemers tijdens de masterclass om anders naar skills en vaardigheden te kijken. In een interactieve sessie onderzochten de SLIM-ondernemers hoe je medewerkers kunt helpen bij het ontwikkelen van hun talenten. Natascha van der Laan: "Ik was blij met de positieve energie. Dat iedereen ook echt gezamenlijk op zoek ging naar mogelijkheden en elkaar hielp bij het vinden van antwoorden."

Rosalie Korevaar lichtte in haar masterclass het begrip leercultuur toe. Deelnemers leerden welke bouwstenen daarbij horen en overlegden gezamenlijk hoe je ze kunt toepassen. Rosalie Korevaar: "Een leercultuur invoeren in je organisatie is natuurlijk heel abstract. Een veel te groot onderwerp om mee aan de slag te gaan. En dus moet je het opknippen in kleine onderdelen. Er hoeft nog niet eens een concrete oplossing uit te rollen, je gedachten erover ordenen helpt al enorm. Het helpt om dat gezamenlijk te doen, dat zag ik nu ook weer."

Op 1 maart opent opnieuw een SLIM-aanvraagtijdvak, deze keer voor individuele bedrijven. De volgende mogelijkheid voor individuele ondernemingen is van 1 t/m 30 september. Samenwerkingsverbanden en grootbedrijven kunnen in juni een aanvraag indienen.