Nieuwe ministers van Onderwijs bezoeken Duurzaamheidsfabriek van CIV Energie
Ontmoeting
Op woensdag 8 november bezochten de nieuwe ministers van het ministerie van OCW het ROC Da Vinci College op het Leerpark in Dordrecht. Het bezoek van minister Ingrid van Engelshoven en minister Arie Slob stond in het teken van het beleidsthema ‘sterk beroepsonderwijs’.
Doorlopende leerlijn
Het hybride onderwijsconcept dat de opleidingstak Techniek & Media van het ROC Da Vinci College aanbiedt werd door docenten en studenten gedemonstreerd en toegelicht aan de bewindslieden. Het bezoek van de ministers richtte zich onder meer op de overgangen tussen vmbo, mbo en hbo. Praktisch ingestelde studenten kunnen op het ROC Da Vinci College al tijdens de theoretische leerweg van het vmbo terecht. Deze ‘doorlopende leerlijn’ heeft in het techniekonderwijs van het ROC Da Vinci College al bewezen succesvol te zijn. Jongeren worden versneld opgeleid en zijn eerder beschikbaar voor de arbeidsmarkt.
Centrum voor Innovatief Vakmanschap
Het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Energie is een samenwerkingsverband tussen bedrijven en ROC Da Vinci. Het programma CIV Energie heeft als doel alle opleidingen elektrotechniek en installatietechniek en vakrichtingen verder te vernieuwen, binnen de Duurzaamheidsfabriek.
Binnen het CIV Energie wordt gewerkt aan:
- curriculumontwikkeling (reguliere opleidingen)
- ontwikkelen van een contextrijke leeromgeving
- professionalisering docenten en praktijkbegeleiders
Duurzaamheidsfabriek
De politici werden in de Duurzaamheidsfabriek rondgeleid langs een aantal techniekpleinen waarbinnen het onderwijs op het ROC Da Vinci College is georganiseerd. Deze onderwijspleinen, de plekken waar het onderwijs en het bedrijfsleven elkaar ontmoeten, zijn uitgerust met moderne faciliteiten. Studenten gebruiken de apparatuur en machines tijdens hun studie bij het uitvoeren van opdrachten uit de beroepspraktijk. Het onderwijs is op deze manier georganiseerd zodat studenten leren werken aan producten, processen en systemen die zij in de dagelijkse praktijk ook tegenkomen.
Maakhal
Het bezoek eindigde met een demonstratie van studenten uit de proces- en metaal opleidingen in de recent in gebruik genomen Maakhal op het Leerpark. Dit is de plek waar studenten werken aan het realiseren van concrete opdrachten uit het bedrijfsleven. Na het maken van een groepsportret van alle betrokkenen, vertrok de delegatie.
Fieldlab Smart Industry
De Duurzaamheidsfabriek is een Fieldlab Smart Industry en is als open innovatiecentrum, hét kennis- en ontwikkelcentrum voor duurzame (maritieme) technologie en energietransitie. Startups zijn daar een belangrijk onderdeel van. Vrijdag 10 november was de officiële opening van start-up 10XL. 10XL is in mei 2016 opgericht met een missie; iedereen, altijd en overal toegang bieden tot groot formaat 3D printen. De basis hiervoor is de hybride technologie, een innovatieve combinatie van 3D printen en 3D frezen. Directeur Duurzaamheidsfabriek Rein Meester: ‘Start-ups zijn een belangrijke aanvulling voor het programma van de Duurzaamheidsfabriek en het hybride onderwijs. Er zijn al twee start-ups gevestigd in de Duurzaamheidsfabriek. Edorado, die een elektrische speedboot ontwikkelt en MoorInsight Group, die met big data bewerking allerlei sturingsmodellen voor schepen en hijskranen ontwikkelt. En nu met de derde start-up, 10XL, ook de additive manufacturing als innovatie.’