Na 10 jaar innovatie is het nu tijd om op te schalen

10-10-2022

Ontmoeting #Opschalen #Nieuws

Op donderdag 6 oktober jl. kwamen ruim 80 vertegenwoordigers uit het beroepsonderwijs, private partijen en bedrijfsleven bij elkaar om de eerste stappen te zetten voor de vorming van de ecosysteem pps’en in het kader van het plan ‘Opschalen publiek private samenwerking (pps)’ waarvoor voorwaardelijk 210 miljoen euro vanuit het Nationaal Groeifonds is toegekend. Binnen deze aanvraag is ruimte om minimaal 15 impactrijke initiatieven op te schalen om de impact bij en met het werkveld (met name het mkb) te vergroten. Op korte termijn wordt bekend of het geld al in 2023 uitgekeerd kan worden.

Deel met elkaar
Maar dat betekent niet dat we stil zitten! De 19 voorgesorteerde consortia zijn al volop in beweging! Tijdens deze bijeenkomst stond de inhoud en kennisdeling centraal. Experts op verschillende thema’s lieten aan de hand van een aantal goede voorbeelden uit het netwerk zien wat de mogelijkheden voor opschaling zijn op het gebied van leven lang ontwikkelen, mkb’ers betrekken, werving en samenwerking binnen ecosystemen.

Met het opschalingsplan willen we nog meer mkb’ers en studenten gaan bereiken waarbij echt rekening gehouden gaat worden met de doelgroep. “Vaak ontwikkelen we van alles, maar zitten mensen er helemaal niet op te wachten. Wat heeft de mkb’er en/ of de lerende nodig? Betrek ze bij de ontwikkeling. Laten we elkaar helpen, open zijn en deel vooral met elkaar!”, aldus Thomas Boekhoud (programmaleider NGF ‘Opschalen pps´).

Mkb heeft onderwijs en overheid keihard nodig
Een groot aantal consortia had een mkb’er meegenomen naar deze bijeenkomst. Om nog meer impact te kunnen maken is het van groot belang dat het mkb vanaf het begin betrokken wordt.

Ernst de Haas (directeur/eigenaar VanDerEng B.V. en betrokken bij de pps Techport): “Het gaat mij niet zozeer om het onderwijs, maar om mijn eigen business te versnellen en daar heb je gewoon onderwijs en overheid keihard voor nodig.” Hij gaf aan dat er bij mkb’ers veel frustratie zit omdat de fasering van het bedrijfsleven totaal uit de pas loopt met het onderwijs. “Als wij als mkb’er een idee hebben willen we gewoon snel schakelen. Daarom zijn dit soort initiatieven zo belangrijk. Wij hebben geleerd dat mee doen in een pps heel veel voordelen biedt. Als we het mkb kunnen laten zien dat we met elkaar langzamer gaan maar verder komen, van elkaar kunnen leren én het resultaten biedt dan gaat het zich wel verspreiden en kan er impact worden gemaakt.”

Koppel innovatie aan onderwijs
“Koppel innovatie aan onderwijs is een gouden tip”, aldus Ted Duijvestijn (Duijvestijn Tomaten en betrokken bij de pps Greenport Horti Campus) . “Niet iedereen ziet dat, maar mkb bedrijven zijn meestal te klein om een eigen R&D afdeling te hebben. Maak gebruik van het netwerk van de studenten. Die kijken met een frisse blik. Dus heb je een goede case, die impact heeft, zet het er in en ga experimenteren!”

Jongeren zijn anders ‘gewired’
Juist bij de studenten valt er veel winst te halen. Séun Steenken van de Nationale Jongeren Raad (NJR) geeft aan dat je als bedrijf veel meer toekomstbestendiger wordt als je vanaf het begin al gelijk jongeren betrekt bij je bedrijfsvoering. “Jongeren denken anders. Zij kunnen een heel ander en waardevol perspectief bieden aan de bedrijfs- en planvoering. Daarnaast is jongerenparticipatie een hele mooie voorbereiding op de toekomst.  De jongeren van nu zijn de werknemers, managers, directeuren van later”, aldus Séun.

Na 10 jaar innovatie, nu opschalen!
Na twee intensieve workshoprondes waarbij de deelnemers inhoudelijk met elkaar aan de slag gingen sloot Pieter Moerman (co-founder Katapult en directielid PTvT) de bijeenkomst af. “De bal ligt nu bij jullie om er iets moois te maken en te laten zien dat dit de nieuwe manier is van beroepsonderwijs maken. Deel je kennis, maak het open. We gaan als ecosysteem pps’en een nieuw model neerzetten waar de overige 450 pps’en uit het Katapult netwerk, maar ook binnen Europa weer van kunnen gaan leren. We hebben 10 jaar lang geëxperimenteerd en geïnnoveerd. Nu gaan we echt bewijzen dat we het op grote schaal kunnen."

Meer informatie over het opschalingsplan en het proces is hier te vinden.