In de chemie tussen verschillende werelden gebeurt het

22-10-2020

#Centres of expertise #Artikel

Plannen, ze borrelen op uit het niets, worden gesmeed en eindeloos meegetorst in hoofden. Ze laten je hart sneller kloppen of bezorgen je slapeloze nachten. Goed, slecht, zorgvuldig uitgewerkt en uitgevoerd of niet - waar zouden we zijn zonder een plan? Het vormt het fundament onder iedere samenwerking. Samenwerkingsplannen zijn vaak complex en eindigen nogal eens in geharrewar. Hoe is het om te werken aan een plan dat moet leiden tot de start van een Centre of Expertise? Waar begin je, wat schuif je opzij en hoe houd je de vaart erin? Noor Christoph, programmamanager Centre of Expertise Preventie in Zorg en Welzijn vertelt over haar rol als kwartiermaker.


“In mei van dit jaar gaf Inholland het startsein voor het Centre of Expertise Preventie in Zorg & Welzijn. Daar ging een jaar van plannen maken aan vooraf. Het Centre bundelt de krachten van de lectoraten van het domein Gezondheid, Sport en Welzijn, de opleidingen en het werkveld en draagt zo bij aan een gezonde en inclusieve samenleving. Eentje waarin zorgen voor jezelf en de ander het middel is om samen verder te komen. Uit alle landelijke preventieagenda’s en akkoorden blijkt namelijk dat het in de huidige tijd nóg belangrijker is om te werken aan een maatschappij waarin plek is voor iedereen. Feitelijk werkten de lectoraten daar met de partners al aan. Met het Centre verdiepen we deze focus, ontwikkelen we slagkracht en nodigen we geïnteresseerden uit om dit samen met ons te doen!”

 
Andersombenadering

“Wat dit Centre van Inholland uniek maakt, is dat zij twee werelden bij elkaar brengt die veel te vaak nog gescheiden zijn, namelijk gezondheid en welzijn. Hoe? Door niet alleen mensen op de been te helpen als zij problemen hebben of ziek zijn, maar er ook voor te zorgen dat ze niet in de problemen komen. Preventie aan de voorkant van gezondheid en welzijn dus. Daarbij maken we gebruik van de waarderende aanpak, de andersombenadering. In plaats van te focussen op wat niet goed gaat en wat anders moet, gaan we uit van de kwaliteiten die er al zijn en versterken we die. Dat is uniek.” 


Aan de slag
“We hebben een jaar de tijd genomen om tot een plan te komen. Het was een ontdekkingstocht, waarbij het gezamenlijke doel steeds helderder en concreter werd. Dat hebben we gedaan door onszelf in een aantal creatieve sessies allerlei vragen te stellen: wat is een centre eigenlijk, voor wie doen we het en hoe krijgen we dat voor elkaar? 
Hoe het gelukt is? Daarvoor zijn drie zaken van wezenlijk belang geweest. Ten eerste, door elke bijdrage en ieder signaal serieus te nemen, ook al kwam het misschien niet uit. We wilden een plan opleveren dat gedragen werd door het collectief, en niet een papieren werkelijkheid creëren. Dus goed luisteren, en weerstand serieus nemen. Vervolgens hebben we het businessplan als een drietrapsraket geschreven: drie documenten waarbij de volgende telkens voortbouwde op de eerdere. Een informatiebulletin over Centres, een propositie en een businessplan. En wat tot slot zeker geholpen heeft is helder zijn over de besluitvorming. 


Persoonlijke inzichten
“Het belangrijkste wat ik heb geleerd is om heel goed te luisteren naar de vertegenwoordigers van de opleidingen en lectoren, omdat daar de inhoud zit waarmee je aan de slag gaat. Uit een van die bijeenkomsten kwam bijvoorbeeld dat er geen gemeenschappelijke doelgroep is; ze waren allemaal zo verschillend, daar viel geen overlap in te ontdekken. Dat werd als lastig ervaren maar ik vond het juist een goed resultaat omdat het de verscheidenheid aan expertise aan het licht bracht. En dus de noodzaak om het samen te doen.
En de researchblik vanuit sociaalwerk en pedagogiek is echt anders dan vanuit de zorgkant. Ze hebben elk een ander wereldbeeld. Maar juist in de chemie tussen die werelden, dat is waar het goud zit. Daar gebeurt het. En dat is soms lastig en kan leiden tot stevige groepsdiscussies. Maar die moet je wel voeren om elkaar te bereiken.”


Rol als kwartiermaker
“Natuurlijk heb ik wel eens gedacht dat het niet zou lukken. Want met de koerswisseling van drie directeuren was het echt heel spannend en tot het allerlaatste moment dat het rapport bij het college van bestuur lag is het spannend gebleven. Dus ook dat heb ik geleerd: het is pas klaar als het klaar is.” 


Wij zijn Katapult 
“Het is een organisch proces dat zich bij ieder Centre op zijn eigen wijze voltrekt. Als je daarin kunt terugvallen op iemand met veel kennis en ervaring, kom je tot een beter resultaat. Joost Degenaar was bij ons de Katapultexpert die meekeek. Dat is van vitaal belang geweest: iemand die door de wol geverfd is, de essentie van het Centre begrijpt en bovendien heel praktisch meedenkt: begrotingstechnisch en over samenwerking in bijvoorbeeld leerwerkplaatsen. Daar heeft Joost heel veel ervaring in gebracht.” 


Toekomstdroom?
“Dat de samenwerkingen in het Centre oplossingen opleveren waar we echt wat aan hebben in Nederland, waardoor mensen gezonder en gelukkiger zijn. En professionals die daar met hart en ziel aan bijdragen. Het kippenvelgevoel. Dat is het allerbelangrijkste.”
 

www.inholland.nl/coe-preventie

Lees ook