Reis je mee met onze duurzame studiereis?

04-10-2023

Ontmoeting #Samenwerken #Circulair

Allerlei transities, de één nog spannender dan de ander, doemen voor ons op. Want waar gaan we heen met de landbouw, hoe loopt onze route naar hernieuwbare energie en kunnen we op tijd de vraag naar steeds weer nieuwe grondstoffen ombuigen? Eiwittransitie, biobased, duurzame energie, bodem en circulariteit: een greep uit de onderwerpen die te maken hebben met de noodzakelijke duurzaamheidstransities. En waar hard aan wordt gewerkt, onder andere door pps’en. Deze pps’en en projecten hebben elk hun specifieke focus en hebben ook veel raakvlakken en overeenkomsten in de weg die ze afleggen. Daarom nodigen we jullie uit het komende jaar in verschillende etappes samen te reizen.

Om nieuwe inzichten tegen het licht te houden, innovatieve projecten te laten zien en ervaringen te delen, organiseert Katapult een studiereis van zuid naar noord Nederland in drie etappes. De eerste etappe vindt plaats in het voorjaar van 2024 (maart), de overige twee volgen in de zomer en het najaar. Je kunt de etappes los van elkaar bezoeken, maar alle drie is natuurlijk leuker. Elke etappe brengen we een bezoek aan verschillende projecten waar we een kijkje in de keuken krijgen, en gezamenlijk de verschillende aspecten van een pps bespreken. 

De eerste etappe, wat gaan we doen?

De eerste dag van de eerste etappe: waar zouden we beter kunnen beginnen dan in Breda? Al jaren wordt daar succesvol gewerkt aan biobased oplossingen voor de materiaaltransitie. Recent is de focus uitgebreid naar de energietransitie. De naam is nieuw, MNEXT, de pijlers onder het succes zijn dezelfde gebleven: praktijkgericht onderzoek mét studenten, onderwijsvernieuwing en nauwe samenwerking met het MKB. 

Vervolgens strijken we neer in Zeeland, de provincie waar land en zee geconfronteerd worden met specifieke uitdagingen: de stijgende zeespiegel, verzilting van de bodem en beperkte zoetwaterbeschikbaarheid. Uniek is de ondernemers- en innovatiehub Dockwize waar van alles wordt georganiseerd om ondernemers een breed netwerk en inspiratie te bieden. Daarnaast is er alle ruimte om te testen, demonstreren en ontwikkelen in fieldlab de KAAP. 

Op het gebied van verduurzaming gebeurt juist in de glastuinbouw ontzettend veel. Opwekken van energie, sluiten van waterkringlopen, minimaliseren van reststromen: de groene ambities en projecten staan hoog op de agenda. We bezoeken de Dutch Fresh Port, internationale draaicirkel rondom verslogistiek en nemen een kijkje in de innovatiekassen bij het World Horti Center. 

Onderweg is er volop gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en contacten te leggen. Zo is dit een uitgelezen kans om mensen te leren kennen, je horizon te verbreden en antwoorden te vinden op de uitdagingen binnen je pps. 

Voor wie is de duurzame studiereis?

We streven naar een gevarieerde groep van mensen. Dat betekent mensen met verschillende rollen in pps’en, zowel uit bedrijfsleven als onderwijs, zowel kartrekkers als deelprojectleiders en communicatiespecialisten. Voor iedereen valt er genoeg te leren, zien en beleven, dus ga mee op onze energieke studiereis en laat je inspireren.

Lijkt het je leuk om mee te gaan? Vul het interesseformulier in voor de eerste etappe: zuidwest Nederland! Katapult biedt het programma en het diner op de eerste avond aan. Houd rekening met een eigen bijdrage voor twee overnachtingen en de overige catering van rond de €375 ex. btw.