Governance varianten van samenwerking
Kennis over pps #Governance #Samenwerken #Tool
Een goede governancestructuur kan publiek-private samenwerking een boostgeven. Welke structuur is het meest geschikt?
Een governancestructuur die goed past bij de partners en de opgave, kan de samenwerking versnellen. Andersom kan getouwtrek over de precieze vorm, toezeggingen en machtsverhoudingen vertraging opleveren en energie laten weglekken. In de praktijk kiezen Centra voor verschillende organisatiestructuren: stichtingen, samenwerkingsverbanden, coöperatieve verenigingen, besloten vennootschappen, enzovoort. De keuze hangt samen met de specifieke context: hoeveel partners doen mee, hoe goed kennen zij elkaar? Wat is het doel van de samenwerking?
Simpelweg beginnen
Het is aan te bevelen om bij de start nog niet teveel tijd te besteden aan governance discussies. Het risico is dat het enthousiasme uitdooft. Verstandiger is het om gewoon te beginnen, bijvoorbeeld met samenwerkingscontracten. Wel blijft het belangrijk om dat zo te doen dat alle partners van het samenwerkingsverband een gedeeld gevoel van eigenaarschap ervaren en dat de inhoudelijke en financiële betrokkenheid wordt gewaarborgd.
Hardware & software
Staat het Centrum eenmaal op eigen benen, dan wordt het tijd om aan een blijvende governancestructuur te werken. Succesvolle samenwerking en sturing is voor een deel een resultante van de gekozen ‘hardware’ (structuur, systemen, procedures), maar voor een groot deel ook van de ‘software’ (commitment, competenties, managementstijl). Daarom is de formulering van het inhoudelijke doel cruciaal. De samenwerking moet voor alle partijen ‘need to have’ zijn en niet ‘nice to have’. Is dit in orde, dan volgt in de praktijk relatief gemakkelijk een governancestructuur.
Download hier de verschillende varianten.
Download hier de presentatie op basis van dit rapport.