General Assembly 9 groot succes: op expeditie in Emmen!

06-07-2017

Ontmoeting

Deze editie was Katapult te gast bij DC Tech (CiV) en Green PAC (CoE) te Emmen. In deze regio werken onderwijs, ondernemers en overheden intensief samen aan de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzame chemische technologie, energie, composieten en bio kunststoffen binnen het onderwijs.

Keynote betekenisvol ondernemen

Middenin de werkplaats van Drenthe College, waar bio-lijm op basis van maïszetmeel wordt gemaakt, vindt ook de keynote ‘betekenisvol ondernemen’ plaats van bedrijfsadviseur en boeddhist Kees Klomp. “Er is steeds meer behoefte aan zingeving en ons in te zetten voor een groter belang”, aldus Kees Klomp. Er is een verschuiving gaande in de maatschappij waarin niet geld leidraad is, maar geluk. Er is sprake van een zogenaamde 4e industriële revolutie: van agrarische economie via industriële economie en vervolgens van kenniseconomie naar een betekeniseconomie. In de betekeniseconomie gaat het minder om de verpakking en meer om de inhoud van een product of dienst. Dat zie je terug in de vele innovatieve producten die worden ontwikkeld, zoals paddenstoelen kweken op koffiedik met de RotterZwam –Growkit. Klomp: “Jongeren en studenten starten een bedrijf, omdat ze een gat in de maatschappij zien. Niet een gat in de markt.” 

Op expeditie in groen & chemie

De deelnemers gaan vervolgens in groepen op expeditie naar verschillende aansprekende locaties in Emmen om kennis te maken met goede voorbeelden uit de omgeving. Een bezoek aan Emmtec Industry & Bussinesspark, CiV DC Tech van Drenthe College en CoE Green PAC van Stenden Hogeschool staan op het programma. DC Tech en Green PAC werken hard aan het techniekonderwijs van de toekomst. Op het chemiepark Emmtec bevindt zich het GreenPaciLab en Senbis Polymer Innovations. Het Green PAC iLab biedt startende ondernemers ondersteuning bij het ontwikkelen, produceren en vermarkten van innovatieve kunststof producten. Goed om te weten: de Pilot Plant van Senbis Polymer Innovations stelt zijn apparatuur en faciliteiten beschikbaar voor productontwikkeling en onderzoek van (bio)polymeren. Mocht je hier interesse in hebben neem dan contact op met Gerard Nijhoving van Senbis. 

Scenarioplanning beroepsonderwijs in 2025

Op hetzelfde moment wordt in het Bruggebouw aan de rand van WILDLANDS in Emmen een start gemaakt met scenarioplanning om inzicht te krijgen in de toekomstige arbeidsmarkt.  Shell en andere organisaties gebruiken scenarioplanning als hulpmiddel om betere strategische beslissingen te kunnen nemen. "Scenario's zijn geen toekomstvoorspellingen, maar een net iets intelligentere manier van brainstormen", zo stelt Dr. Eric Puik specialist in scenario denken.
Aan het einde van de dag blikken de deelnemers, in WILDLANDS Adventure Zoo Emmen, terug op de uitkomsten van de (diezelfde dag) ontwikkelde toekomstscenario’s in relatie tot werken en leren in 2025. 

Dag 2: Werksessies

De expeditie vervolgt op dag 2. Deze staat volledig in het teken van ontdekken en kennisdelen via workshops over uiteenlopende onderwerpen. Bij de werksessie 'Business modelling voor publiek-privaat samenwerken' wordt ingegaan op hoe waarde toe te voegen wanneer je te maken hebt met verschillende partijen. (onderwijs - bedrijfsleven).  Tijdens de sessie Beroepsonderwsijs van de toekomst: een transitiestrategie' wordt actief nagedacht over wat de transitie voor nieuwe rollen vraagt van bedrijven, studenten, docenten en overheid. De werksesie Leven Lang Ontwikkelen deelde de succesfactoren van learning communities en Energy College, gaf een kijkje in het samenwerkingsverband tussen noordelijke ROC’s, AOC’s, overheden en het bedrijfsleven. 

Vruchtbare samenwerking

Tijdens een van de bijeenkomsten is een mooie samenwerking tot stand gekomen. Om het beroepsonderwijs in Nederland verder te verduurzamen, verenigen DMBO, Netwerk Groene Groei, Het Groene Brein Roots en de coöperatie Leren voor Morgen zich in een gezamenlijk netwerk.